/image/15/2/majeur-kv-03-wec-front-1280-646.797152.jpg
/image/15/2/majeur-kv-03-wec-front-1280-646.797152.jpg

НОВИЯТ PEUGEOT 9X8 HYPERCAR – ПРОЕКТИРАН ЗА СЪСТЕЗАНИЯ

PEUGEOT вдигна завесата пред новия 9X8, хиперавтомобилът, който е готов да направи своя състезателен дебют в Световния шампионат по издръжливост на FIA (FIA WEC) през 2022 г. Захранван от хибриден силов агрегат с трансмисия със задвижване на всички колела, този хиперефективен прототип се вписва идеално в стратегията за нео-производителност на PEUGEOT, насочена както към серийните, така и към състезателните автомобили, осигурявайки отговорна производителност. Работата на инженерния екип на PEUGEOT SPORT и на PEUGEOT Design беше координирана по-добре от всякога, за да се създаде 9X8, който провъзгласява нова ера в моторните спортове със своите плавни линии, отсъствие на задно крило и силна идентичност на марката. 

Формите и аеродинамичните характеристики на PEUGEOT 9X8 са също така плод на обединените усилия на развойните инженери, работещи под ръководството на техническия директор на PEUGEOT Sport Оливие ЖАНСОНИ, и на дизайнерския екип, воден от директора по дизайна на PEUGEOT Матиас ХОСАН.

/image/15/3/majeur-05-wec-34-front-575-354.797153.jpg

PEUGEOT 9X8 – най-новият претендент на марката в състезанията по издръжливост – е пряк наследник на PEUGEOT 905, победител в 24-те часа на Льо Ман през 1992 г. и 1993 г., и на PEUGEOT 908, който спечели класическото френско състезание през 2009 г. Новият прототип е готов да продължи дългото и успешно участие на марката в моторните спортове от световна класа с висококонкурентни автомобили, които се отличават със силната, незабавно разпознаваема идентичност на бранда.

PEUGEOT 9X8 е проект, движен от марката в съответствие с нейната визия за нео-производителност, основан на съчетанието от първокласно спортно родословие и стилово съвършенство, ефективност и технологичен опит, които могат да бъдат пренесени при серийните автомобили.

/image/15/4/-04-wec-top-575-354.797154.jpg

Международна автомобилна федерация) и ACO (Automobile Club de l’Ouest - Западен автомобилен клуб) за новия клас Le Mans Hypercar (LMH), който наследява предишната категория LMP1 в състезанията по издръжливост. По-голямата гъвкавост по отношение на аеродинамиката, разрешена от новите технически правила в спорта, позволява радикално ново мислене, което благоприятства появата на иновативни автомобили, с възможност за още по-голям принос на дизайнерските екипи. Инженерите и дизайнерите на PEUGEOT се възползват ефективно от тази възможност, за да изобретят нови творчески процеси и да избягат от установените правила, за да произведат хиперавтомобил от изцяло нов клас.

/image/15/5/majeur-05-wec-34-front-zoom-575-354.797155.jpg

„9“ продължава серията, използвана от производителя за неговите предишни първокласни автомобили за състезанията по издръжливост, конкретно PEUGEOT 905 (който се състезава от 1990 до 1993 г.) и 908 (2007 до 2011 г.), които се превръщат в емблеми на марката.

 „X“ се отнася за технологията за задвижване на всички колела и хибридния силов агрегат на хиперавтомобила на PEUGEOT, който въплъщава стратегията за електрифициране на марката в света на моторните спортове.

 „8“ е суфиксът, използван за имената на всички настоящи модели на PEUGEOT, от 208 и 2008, до 308, 3008, 5008 и, разбира се, 508, който съвсем наскоро премина през ръцете на инженерите и дизайнерите, изработили хиперавтомобила, за да стане първият автомобил с марката Peugeot Sport Engineered.

БЕЗПРЕЦЕДЕНТЕН ВЪНШЕН ВИД

„Познавам екипите на PEUGEOT Design и PEUGEOT Sport и те винаги извършват качествена, иновативна работа, но трябва да призная, че бях изумена от 9X8. Той е просто великолепен“, казва главният изпълнителен директор на PEUGEOT Линда ДЖАКСЪН. „Начинът, по който неговите иновативни, плавни линии излъчват такава силна идентичност на марката, е майсторско изпълнение.“

/image/15/6/majeur-07-wec-3-575-354.797156.jpg

„Тъй като 9X8 е PEUGEOT, първоначалната скица, която насочи нашата работа, изобразяваше голяма котка, готова за скок - поза, която подсказахме чрез леко наклонения напред кокпит“, отбелязва директорът по дизайна на PEUGEOT Матиас ХОСАН. „Цялостните линии на PEUGEOT 9X8 изразяват стиловите акценти на марката, докато неговите елегантни, впечатляващи, изтънчени форми вдъхват емоция и динамизъм.“

В допълнение към силуета и излъчването, дизайнерският екип работи върху интегрирането на специфични дизайнерски елементи типични за марката PEUGEOT в детайл - в комбинация с оптимална ефикасност, разбира се.

/image/15/7/16-wec-detail-large-575-354.797157.jpg

Предният и задният светлинен подпис на 9X8, с формата на трите наподобяващи нокти черти, са познати търговски марки на PEUGEOT, докато новото лого на марката, изобразяващо лъвска глава, съдържа подсветка и е разположено отпред и от двете страни на автомобила. Цветът Selenium Grey и контрастиращите зелено-жълти акценти в цвят Kryptonite по каросерията и в кокпита напомнят цветовото решение, избрано за новата линия PEUGEOT SPORT ENGINEERED, която беше представена с 508 и 508 SW.

/image/15/8/10-wec-vue-dessus-mp-02-575-354.797158.jpg

Кокпитът също хваща вниманието, защото дизайнерите са отдали изключително внимание и на интериора на 9X8. „Искахме да предприемем специален подход към кокпита.“, подчертава Матиас ХОСАН.

/image/15/9/majeur-08-wec-vue-cote-mp-02-575-354.797159.jpg

Досега тази част на автомобила е била чисто функционален и неотличителен аспект на състезателните автомобили, без каквато и да е идентичност с маркатаКомбинацията от нашето цветово решение и интериорния стайлинг на PEUGEOT i-Cockpit създават характерно усещане в кокпита на 9X8.“

/image/16/0/-09-wec-vue-gauche-mp-02-575-354.797160.jpg

“Това означава че публиката мигновенно ще разпознае като PEUGEOT на снимките от бордовата камера.”

/image/16/1/17-wec-detail-jante2-575-354.797161.jpg

Отвън, изваяните джанти допринасят за балансираните линии на изчистените, елегантно оформени флангове, въздушните отвори на калниците разкриват върха на гумите, а перфектно интегрираните огледала създават впечатлението, че въздушният поток преминава по автомобила безпрепятствено.

„БЕЗ КРИЛО“ — Максимално възползване от регламентите

Фино оформените детайли в задната част на PEUGEOT 9X8 включват светлинния подпис на марката с ефекта на трите нокътя, докато самите светлини ограждат широк дифузьор, над който сякаш е написано „Не искахме задно крило“.

„Новите регламенти за хиперавтомобилите на Льо Ман бяха изготвени, за да се подчертае значението на конвенционалните системи за повишаване на производителността“, обяснява Оливие ЖАНСОНИ, технически директор на програмата WEC на PEUGEOT Sport. „Проектирането на 9X8 беше емоционално преживяване, защото имахме свободата да изобретяваме, обновяваме и изследваме нетрадиционни начини, за да оптимизираме производителността на автомобила и по-специално неговата аеродинамика. Регламентите допускат само едно регулируемо аеродинамично устройство, без да се посочва задното крило. Нашите изчисления и симулации разкриха, че високата производителност е ефективно възможна без такова.“

/image/16/4/-02-wec-back2-575-354.797164.jpg

Премахването на задното крило осигурява свободата да се проектира такъв елегантен силует, какъвто не е виждан от десетилетия. Действително, работейки в тясно сътрудничество със своите колеги инженери, дизайнерите се възползват максимално от възможността да създадат хармонично съчетание от динамични, изваяни форми, които образуват чиста, плавна повърхност между изявените арки на колелата.

/image/16/2/13-wec-detail-aile-av-575-354.797162.jpg

„Отсъствието на задно крило при PEUGEOT 9X8 е голяма иновативна стъпка“, казва директорът на Stellantis Motorsport Жан-Марк ФИНО. „Постигнахме степен на аеродинамична ефективност, която ни позволява да се премахне тази характеристика. Не питайте как обаче! Възнамеряваме да запазим това в тайна, докато можем!“

/image/16/3/14-wec-detail-top-575-354.797163.jpg

Задните крила за първи път се появяват в 24-те часа на Льо Ман при Chaparral 2F, който участва в състезанието през 1967 г., така че това е първият път, когато използването им се поставя под съмнение за повече от половин век. Иновативната задна част на 9X8 произтича от изследванията, проведени от инженерния екип на PEUGEOT Sport.

Хиперефективен хибриден силов агрегат

Както е планирано, задно-разположеният, 2,6-литров бензинов двигател V6 с 90-градусова конфигурация, с двоен турбокомпресор, с мощност 500 kW (680 к.с.) - част от силовия агрегат на PEUGEOT HYBRID4 500KW - навърта километри на изпитвателния стенд от април.

Междувременно предно-разположеният мотор-генератор с мощност 200 kW, 7-степенната секвенциална предавателна кутия и батерията са в процес на сглобяване в съответствие с графика за изпитвания на стенда. Мощната, технологично усъвършенствана, високоволтова (900 V) батерия с висока плътност се разработва съвместно от PEUGEOT Sport и Saft, дъщерно дружество на TotalEnergies.

Льо Ман, истинска лаборатория за PEUGEOT

В допълнение към своята аеродинамична, механична и електронна ефективност, новият автомобил ще демонстрира богатия инженерен експертен опит на PEUGEOT в безкомпромисния свят на състезанията по издръжливост. 24-те часа на Льо Ман е пословично вълнуващо събитие и 5400-те километра, които изминават автомобилите в хода на състезанието, са почти разстоянието, изминавано за един сезон на Формула 1, така че ефективността и надеждността са от жизненоважно значение.

„Участието на PEUGEOT в състезания по издръжливост съдържа нещо повече от чисто спортния аспект“, настоява Линда ДЖАКСЪН. „Състезанието по издръжливост е форма на моторен спорт, осигуряваща ни екстремна лаборатория, което обяснява защо нашата връзка с Льо Ман е толкова силна. По-значителни може би от резултатите, които постигаме на пистата, са предоставените възможности да се докаже нашата технология и плодовете от нашата изследователска работа в състезание, което те поставя в екстремни условия за 24 часа. Льо Ман ни дава конкурентна среда за проверка на хибридните системи и технологии, които в момента разработваме, за да намалим разхода на гориво, а оттам и емисиите на CO2, на нашите серийни автомобили. Екипите на PEUGEOT Sport се гордеят, когато видят изследванията си, пренесени в нашите серийни модели. За нашите клиенти Льо Ман е лаборатория, която свидетелства за качеството на нашите автомобили.“

По собствените думи на пилотите…

“Нищо подобно на това не е имало преди.”, коментират Лоик ДЮВАЛ, Жан-Ерик ВЕРН, Микел ЙЕНСЕН, Кевин МАГНУСЕН, Густаво МЕНЕЗЕС, Пол ДИ РЕСТА и Джеймс РОСИТЕР. Пилотите нямат търпение да седнат зад волана за първите тестови сесии, които се очаква де се проведат в края на годината.

/image/14/2/-01-groupe-ndp-1280-512.797142.jpg
/image/14/8/-04-pdr-1920-1080.797148.jpg

Пол ДИ РЕСТА – шотландец / 35 / бивш пилот от Формула 1 / шампион от DTM през 2010 г.:

„Всички се чудеха как ще изглеждат хиперавтомобилите и сега те са тук. Агресивната, иновативна стойка на 9X8 и силната идентичност на марката са голяма изненада.“

/image/14/4/-03-ld-1920-1080.797144.jpg

Лоик ДЮВАЛ – французин / 39 / победител в 24-те часа на Льо Ман през 2013 г. / шампион от Световния шампионат по издръжливост през 2013 г.:

„Има автомобили, които гледате и казвате, че са хубави в три-четвърти изглед отпред, да речем, или отстрани, отпред или отзад. 9X8 изглежда страхотно от всеки ъгъл!“

/image/14/7/-02-mj-1920-1080.797147.jpg

Микел ЙЕНСЕН – датчанин / 26 / пилот от състезания по издръжливост / шампион от ELMS LMP3 през 2019 г.:

„Линиите на 9X8 са много различни от тези, които бяха разкрити или подсказани през последните месеци. Ще бъде исторически момент, ако успеем да спечелим с този автомобил, защото нищо в този стил не е било опитвано никога преди.“

/image/14/5/-07-km-1920-1080.797145.jpg

Кевин МАГНУСЕН – датчанин / 28 / бивш пилот от Формула 1 / пилот в състезания по издръжливост на IMSA:

„Нищо подобно на това не е имало преди. Той наистина изглежда като бъдещето на състезанията. Това е първият път, когато толкова много работа е свършена по дизайна на състезателен автомобил. Отсъствието на задно крило беше огромна изненада. Усещането е за начало на нова ера.“

/image/14/9/-05-gm-1920-1080.797149.jpg

Густаво МЕНЕЗЕС – американец / 26 / пилот от Световния шампионат по издръжливост / победител в категория LMP2 на Льо Ман през 2016 г. / световен шампион в категория LMP2 през 2016 г.

„9X8 обявява началото на нова глава в моторните състезания. Последните около 10 години бяха белязани от прототипите LMP1. Време беше да се изобрети емблематично бъдеще с 9X8.“

/image/15/0/-06-jr-1920-1080.797150.jpg

Джеймс РОСИТЕР – британец / 37 / бивш пилот от Формула 1, ALMS и Super GT:

„Наистина не очаквах толкова креативност. Неговият дизайн е истински революционен. Хиперавтомобилът на PEUGEOT надмина очакванията.“

/image/14/6/-08-jev-1920x1080.797146.jpg

Жан-Ерик ВЕРН – французин / 31 / бивш пилот от Формула 1 / двукратен шампион от Формула Е:

„PEUGEOT 9X8 е революционен. Екипите, отговорни за дизайна му, са го отвели в посока, невиждана в моторните състезания от дълго време. Великолепен!“

С влизането си в Световното първенство за издръжливост PEUGEOT отваря нова категория, тази на нео-представянето.

Марката се връща към състезанията за издръжливост с изключителната възможност да работи в спорта под формата на бензинови / електрически хибридни мощности. В продължение на повече от десет години PEUGEOT Sport доказа своята компетентност в хибридно-електрическата технология. 508 PEUGEOT SPORT ENGINEERED възприема своята философия, технология и изпълнения от опита, придобит с PEUGEOT 908 Hybrid4 и демонстрационния автомобил PEUGEOT 908 HY, след това с проекта PEUGEOT 208 HYbrid FE и отскоро PEUGEOT 308 R Hybrid, представен през 2015 г.

508 PEUGEOT SPORT ENGINEERED сега комбинира и поставя на преден план тази работа и технологична ефективност. Той е достоен наследник на гореспоменатите проекти. Състезателната ДНК на PEUGEOT Sport и нейната технологична компетентност могат да се видят в този автомобил, съчетавайки много високи нива на производителност, контролирани стойности на емисии (46 g CO2) и ZEVi мобилност от 42 км (WLTP).

НОВАТА ГАМА PEUGEOT SPORT ENGINEERED

/image/15/1/508-pse-ndp.797151.jpeg
Покажете своя естетически и иновативен дух зад волана на новите PEUGEOT SPORT ENGINEERED 508 & PEUGEOT SPORT ENGINEERED 508 SW и се насладете на тръпката от ефективни, електрически, високоефективни автомобили с ниски емисии.
 
ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ