PEUGEOT И ФРЕНСКИТЕ ПРЕЗИДЕНТИ

1

Peugeot предоставя автомобили на френските президенти от почти 50 години. От 1975 г. с Peugeot 604 на Валери Жискар д’Естен до Peugeot 5008 на настоящия президент Еманюел Макрон, френският автомобилен производител е с почти половин вековна служба на правителството на Франция. Предисторията води своето начало още от 20-те години на предишния век, когато Александър Милеран е определен за трети президент на републиката на 23 септември 1920 година. От 1921 година той се вози с Peugeot Type 156 с 6-литров, 6-цилиндров редови двигател и  18 квт/25 к.с.


Повече от половин век по-късно французите избраха автомкобилен почитател на Peugeot за свой президент. Валери Жискар д'Естен докарва Peugeot в Елисейския дворец отново през 1975 г. През същата година е представен и новият флагман на марката Peugeot 604. Друга иновация, желана от един определено модерен държавен глава: колите на президента вече не са черни, а с цвят на зелен мъх.

2

По време на седемгодишното му управление Елисейският дворец поръчва четири модела Peugeot 604. Три от тях са стандартни модели, най-висок клас SL версии с 2,6-литров, V6 двигател, 100 кВт/136 к.с., които президентът също кара лично. Има и седан 604, запазен за празнични поводи. Произведен в сътрудничество с компанията за каросерии Heuliez, той с 62 сантиметра по-дълго междуосие, луксозни задни седалки и боядисан в черно покрив.

През 1991 г. Елисейският дворец се сдобива с Peugeot 605. То е удължено и бронирано от бретонската компания Labbe, която по-късно става Centigon. По-късно Centigon подготвя и Peugeot 5008 за президентските избори. Този модел е оборудван с V6 двигател с мощност 126 кВт/170 к.с., има броня, изработена от високоякостна стомана, и прозорци, изработени от смес от бронирано стъкло и поликарбонат. Машината тежи 2500 кг, което е с 1000 кг повече от стандартния модел Peugeot 605 V6. Тази лимузина е използвана главно от гостуващи държавни глави като Михаил Горбачов, Хосни Мубарак и папа Йоан Павел II.

3

По време на 12-годишния си мандат Жак Ширак редовно използва Peugeot 607, който е част от автопарка на президентството на републиката. Но автомобилът, който най-много впечатлява французите тогава, е червеното 205 SR управлявано от самата първа дама.

Peugeot 607 Paladine е най-зрелищният и краткотраен президентски автомобил на Петата френска република. През 2007 г. екипът на Никола Саркози търси превозно средство, което да символизира иновациите и модерността, тъй като новият президент трявба да мине по Шанз Елизе в деня на встъпването си в длъжност. В крайна сметка вдъхновението идва от концептуалния автомобил 607 Paladine, представен на автомобилното изложение в Женева през 2000 г.

Този необичаен модел, произведен от компанията за каросерии Heuliez по поръчка на Peugeot представлява седан с дължина над пет метра, превърнат в ландолет с включващ прибиращ се стъклен покрив, покриващ задните седалки. Интериорът е луксозно обзаведен от тапицера Hermes с ефектна синя и кремава кожа, а оборудването включва минибар, два електрически фотьойла и сгъваема седалка.

4

Най-младият модел в историята на президентските автомобили е Peugeot 5008 - с който френският президент Еманюел Макрон се появява на церемонията на 14 юли 2017 г. Той запазва този модел през целия си петгодишен мандат. От съображения за сигурност президентството на републиката пази в тайна подробностите за автомобила. Това, което се знае е, че е произведен в завода в Рен, Франция, след това е поверен на Centigon, която извършва бронирането на автомобила.

Президентският автомобил има две седалки на втория ред, оборудвани със специална централна конзола. В допълнение, президентското Peugeot 5008 се различава от оригинала по някои елементи на екстериора и отличителните знаци на президентството на републиката.