PEUGEOT 9X8 НА МОНЦА

1

Миналата година Peugeot обяви намерението си за участие в категорията Hypercar в Световния шампионат за издръжливост (WEC), като колата най-накрая направи своя дебют в 6-те часа на пистата Монца през месец юли. Peugeot включи две коли 9X8 в състезанието за издръжливост, като колата с номер 93 трябваше да се оттегли през първото полувреме поради електрически проблеми.

Останалият на пистата автомобил с номер 94 9X8, управляван от Джеймс Роситър, Лоик Дювал и Густаво Менезес, завърши четвърти от петте автомобила в категоряита Hypercar. Триото завъртя 169 обиколки на италианската писта. Целта на Peugeot Sport този уикенд не беше постигането на най-добри резултати. Като се има предвид, че това беше първото излизане на отбора, Peugeot трябваше да гарантира, че членовете на екипа функционират добре заедно, докато печелят ценни часове състезателни тестове със самия 9X8.

След 6-те часа на Монца, 9X8 ще се състезава в оставащите два кръга от сезон 2022 WEC, преди да поеме пълен състезателен сезон през следващата година. Победата в 24-те часа на Льо Ман ще бъде в полезрението на френския отбор през следващата година, който се надява да добави към предишните победи, отбелязани с 905 в началото на 90-те и 908 в края на 2000-те. Следващият път ще видим колата на 6-те часа на Фуджи през септември.