PEUGEOT 9X8 на пистата във Fuji

1

Петият кръг на Световния шампионат по издръжливост на FIA 2022 в Япония завърши с финал за два автомобила PEUGEOT 9X8 Hybrid Hypercars.

Шестчасовото състезание отбеляза още един жизненоважен етап в развитието на автомобила и потвърди значителния напредък, който отборът постигна след първото си представяне в Монца преди два месеца. Автомобил с номер 93, споделен от Пол Ди Реста, Жан-Ерик Верне и Микел Йенсен, завърши четвърти, докато автомобилът с номер 94 на Джеймс Роситер, Лоик Дювал и Густаво Менезес пресече линията на 20-та позиция в общото класиране. След безпроблемна тренировка през уикенда и квалификациите, двата 9X8 започнаха състезанието от четвърто и пето място в стартовата решетка Механиката на отбора работеше като часовник по време на първите посещения в бокса, позволявайки на колата с номер 94 да излезе на трета позиция след спиранията на другите отбори.

2

Малко след два часа на пистата, обаче, автомобилът в ръцете на Дювал – се наложи дас е върне в бокса заради повреда на двигателя. Това не доведе до по-сериозни проблеми, но коства на екипажа 20 минути. Номер 93- 9X8 претърпя също подобен проблем с Ди Реста на волана.

Стратегията за смяна на гумите беше адаптирана в хода на състезанието, тъй като номер 94 се оказа допълнително забавен от наказание за прекомерна консумация на енергия.Уроците от тези шестте часа подчертават още веднъж важността на трите състезания, в които Team Peugeot TotalEnergies се състезава през 2022 г., като същевременно отбелязват друг важен крайъгълен камък в развитието на колата - фокусът вече може да е обърнат към настройката и производителността на автомобила. Планирани са допълнителни тестове преди последното състезание за сезона в Бахрейн, за да продължи този положителен напредък.