ВОДОРОДНА ЕЛЕКТРИЧЕСКА МОБИЛНОСТ

1

С изискването си за драстично намаляване на вредните емисии от своите превозни средства PEUGEOT се превърна в един от първите производители, които предлагат електрически ван, задвижван от водородна горивна клетка като стандарт: PEUGEOT e-EXPERT Hydrogen. С този нов модел, оборудван с най-модерните технологии за електрификация, PEUGEOT продължава да разширява своята гама от предложения за мобилност без емисии.

Горивната клетка осигурява бързо презареждане, което отваря възможността за интензивна употреба без емисии, което преди беше невъзможно с други налични технологии: само три минути са всичко, от което се нуждаете, за да съхраните водорода, необходим за изминаването на няколкостотин километра в напълно електрически режим. Това е елемент, който ще привлече напълно нови потребители към електрическите превозни средства.

PEUGEOT e-EXPERT Hydrogen бе тестван за първи път от европейски журналисти по време на изпитания, проведени в Рюселсхайм, Германия, където се намира неговата производствена линия.

2

Водородните ЦЕЛИ на PEUGEOT
Водородът се превръща в основен стълб на енергийния преход. Обявени са множество международни проекти, особено в Европа, а екосистемата се развива благодарение на множество инвестиции. Инвестициите от Европейския алианс за чист водород се оценяват на около 60 милиарда евро. Водородната дистрибуторска мрежа получи тласък от няколко правителствени плана и непрекъснато се разраства в Европа, а марката PEUGEOT работи директно с доставчиците на енергия, за да предостави пакетни сделки.
Целта на марката е ясна: да инвестира в ново безкомпромисно решение за мобилност с нулеви емисии на CO2 и да стане лидер във водородната мобилност. Задвижваната с водород горивна клетка напълно отговаря на най-строгите изисквания за мобилност без емисии: тя се адаптира към всякакви приложения - интензивни, дълги разстояния, бързо презареждане, максимален полезен обем - без да отделя нищо друго освен чиста вода, отделяна като пара през изпускателната система.

Как работи водородният двигател на новия PEUGEOT e-expert?
Новият PEUGEOT e-EXPERT Hydrogen използва технология от ново поколение, наречена „Next gen e-Van Hydrogen efficiency“. Базиран на мултиенергийната платформа EMP2 (Efficient Modular Platform), PEUGEOT e-EXPERT Hydrogen е изцяло електрическо превозно средство, съчетаващо два бордови източника на електрическа енергия, благодарение на иновативния Plug-in електрическа система с горивни клетки: системата съчетава батерия, която може да се презарежда от електрическата мрежа, с горивна клетка, захранвана с водород, съдържащ се в клетките под пода на автомобила. PEUGEOT e-EXPERT Hydrogen се възползва от всички предимства на водорода, и електрическата технология.

3

Два източника на ЕНЕРГИЯ ЗА по-голяма ефективност
Горивната клетка, произведена в партньорство със Symbio
PEUGEOT работи със Symbio за доставката на своите водородни горивни клетки, които се произвеждат в завода Vénissieux в предградията на Лион.
Горивната клетка е съвкупност от няколко насложени една върху друга клетки, генериращи ток. Една клетка позволява химическа реакция между два елемента: водород (горивото, съдържащо се в клетката) и кислород (съдържащ се в околния въздух). Така генерираната енергия захранва електрически двигател.
Тази технология гарантира нулеви емисии на CO2 благодарение на реакция, която генерира електрически ток, докато отделя само вода. Реакцията, произведена в клетка, е както следва:
• Водород + Кислород → Електричество + Вода + Топлина = 2 H2 + O2 → 2 H2O.
Горивната клетка на PEUGEOT e-EXPERT Hydrogen се доставя от резервоар, съставен от 3 части, с капацитет от 4,4 кг водород под налягане от 700 бара. Резервоарът се намира под задния под и не навлиза в товарното пространство на автомобила.
Литиево-йонна батерия
Горивната клетка е комбинирана с презареждаема литиево-йонна батерия с капацитет 10,5 kWh и изходна мощност 90 kW. Той се намира под седалките и също така захранва електрическия двигател по време на някои от фазите на шофиране. За захранването му се използва бордово трифазно зарядно устройство с мощност 11 kW, разположено в двигателния отсек.

4

„Електрически водородни горивни клетки със средна мощност“: иновативна система, комбинираща двата източника на енергия
Тези два източника на енергия работят заедно, за да захранват електрически двигател с постоянен магнит с мощност 100 kW и 260 Nm въртящ момент. Разположено на предната ос, това електрическо задвижване е подобно на това на PEUGEOT e-EXPERT (електрически модел), което се различава по отношение на скоростната кутия, адаптирана към товарните автомобили.
Множество предимства
PEUGEOT въвежда технологията за горивни клетки в своята гама, за да предложи решение, което отговаря на нуждата от нова мобилност с нулеви емисии, както и на нуждите на широк кръг клиенти.
Водородната технология на PEUGEOT e-Expert се характеризира с:
• Способността му да покрива всички разстояния със 100% електрическа технология, без емисии на CO2.
• Способността му да се зарежда с водород за 3 минути за повече от 400 км автономност в хомологационния цикъл WLTP.
• Водородно гориво, произведено 100% на френска земя.
• Край на шумовото замърсяване.
• Удоволствие от шофирането, типично за електрическите превозни средства: висок въртящ момент от самото начало, нулеви миризми, вибрации и липса на смяна на скоростите.
• Превозното средство има същите характеристики на товарния обем като дизеловите и електрически версии.
• До 6.1m³ обем на товара,
• До 1100 кг полезен товар,
• До 1000 кг капацитет на теглене.
Комбинирайки електрическо задвижване с възможност за зареждане с гориво за 3 минути за обхват от 400 км, технологията за водородни горивни клетки е отговорът на непрекъснато нарастващите и сложни нужди и приложения на професионалистите.
Технологията на горивните клетки дава по-голяма свобода, като осигурява:
• По-голяма автономия, която е от решаващо значение, като се има предвид, че по-голямата част от компактните ванове работят в крайградски райони и гъсто населени градски центрове, където нуждата от решения с нулеви емисии става все по-належаща,
• Пълното запазване на една от основните функции на лекотоварните автомобили: превоз на големи и тежки предмети,
• Безпрецедентна логистична гъвкавост и оптимизирано използване.

Уникално шофиране
Електрическата система с водородни горивни клетки със средна мощност има различни работни фази:
• При стартиране и при ниска скорост: високоволтовата батерия сама осигурява на електрическия двигател мощността, необходима за сцепление,
• При постоянна скорост: горивната клетка доставя енергия директно на електрическия двигател,
• По време на ускорение, изпреварване или изкачване по хълм: горивната клетка и високоволтовата батерия се комбинират, за да доставят енергия на електрическия двигател,
• По време на спиране и забавяне: електрическият двигател презарежда високоволтовата батерия.
Мощността е налична от момента на стартиране на колата с незабавна реакция, без вибрации, без шум, без превключване на скоростите, без миризма и, разбира се, без емисии на CO2. Водната пара от изпускателната тръба е единствената емисия от системата.
За да се гарантира безопасността на пешеходците в града и до 30 км/ч, се чува звуков сигнал, който предупреждава за наличие на автомобил на предна и задна предавка.
Високоволтовата батерия е с гаранция за 8 години или 160 000 км, така че потребителите да могат да се наслаждават на автомобила си напълно спокойни.