ПРОПУСКАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО
Нашите доволни LEV клиенти

НАШИТЕ ДОВОЛНИ LEV КЛИЕНТИ

 

 

 

Димитър Михайлов,
Продуцент в Eat Amps

1. Какви са според Вас предимствата на електрическите автомобили пред конвенционалните, както и недостатъците?

- Още с влизането и "включване" на електромобила прави впечатление липсата на шум и вибрации. Това създава една доста по-спокойна и отпускаща среда на фона на стресиращото и забързано ни ежедневие. Също ниските разходи за пробег и обслужване. Като недостатъци спрямо конвенционалните автомобили бих казал, че са необходими модели с малко по-големи батерии, на по-достъпни цени.

2. Какво Ви накара да изберете електрически автомобил с марка PEUGEOT и кой модел избрахте?

- Започнах избора си на електромобил със срещи с няколко търговски представителя на различни марки. Това, което наклони везните беше, когато посетих шоурума на SFA на Цариградско Шосе и се срещнах с Даниела. Веднага ме впечатли доброто отношение и гъвкавия подход за изчистване на всички въпроси, които имах - лизинг, първоначална вноска и изкупуване на стария ми автомобил. Всичко това, а и добрите характеристики на Peugeot e-208 направиха избора на първия ми електрическия автомобил много лесен. Избрах електрическия Peugeot e-208, защото предлага достатъчно голяма батерия и висока мощност на зареждане. Задвижващата система на колата е добре подсигурена и работи добре във всички температурни режими на климата ни, без опасност от прегряване, дори и при многократни включвания за бързо зареждане. Освен това имаше налични за доставка складови автомобили, благодарение на което доставката се случи много бързо.

3. Къде предпочитате да използвате Вашия автомобил, в града или извън него?

- Използвам го навсякъде в ежедневието ми, където ме отведе работата. Пътувам с електромобила както за снимки на различни видео проекти, така и за  екскурзии в България, но също и в съседните ни държави на Балканите (Турция, Гърция, Румъния, Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина, Хърватия, Словения и Австрия). Снимам влогове за канала ми в Youtube - Eat Amps за това какво е да пътуваш навсякъде с електромобил и показвам на хората, че не е никак сложно и зарядни станции вече има достатъчно.

4. Необходимо ли е да планирате по различен начин Вашето пътуване с този тип автомобил, спрямо автомобил с конвенционален двигател?

- Да, правя план за зареждане, но хубавото е, че има мобилни приложения (A Better Route Planner например), които правят точни прогнози колко и къде трябва да се зарежда. Също проверявам и статуса на станцията преди да потегля, за да знам дали работи (в приложението Plugshare или приложението на зарядната мрежа, към която е станцията).

5. Основен или втори автомобил за Вас е електрическият?

- Основен и единствен автомобил е. Още в самото начало търсех електромобил, който да мога да карам навсякъде, където съм пътувал със стария си автомобил. Благодарение на бързото зареждане на e-208, мога да пътувам с кратки почивки за зареждане. всъщност за вече 3 години и около 75000км с Peugeot e-208 мога да кажа, че шофирам повече от преди и пътувам на повече места, в сравнение със стария ми дизелов автомобил. 

6. По-ниски ли са разходите за електрически автомобил според Вас?

- Да, определено. Хубавото на електромобилите, е че могат за де зареждат навсякъде, където има електричество. Дори и при смесено потребление със зареждане у дома и на публичните зарядни станции, цената за километър е по-ниска от ДВГ автомобилите. Ако зареждате само вкъщи на нощна тарифа, спестяванията са още по-големи. Друго предимство е намалената поддръжка - по-малко консумативи за обслужване и следователно по-малко разходи. Докато на конвенционален автомобил се сменят маслен, въздушен и горивен филтър, при електромобилите се сменят само поленов филтър и понякога спирачна течност (според сервизните интервали).

7. Доставя ли Ви удоволствие при шофиране Вашият електрически автомобил?

- Да, от години съм на мнение, че задвижването с електромотор и батерии е бъдещето на автомобилите и се радвам, че в последните години се появи достатъчно голям избор по целия спектър от класове автомобили, така че да има избор за всеки. Определено ми доставя удоволствие безшумното и плавно движение, както и фактът, че имам досег с технология, която е по-щадяща природата и хората около мен, спрямо конвенционалните автомобили с ДВГ.


 

 

 

Андрей Николов

1. Какви са според Вас предимствата на електрическите автомобили пред конвенционалните, както и недостатъците?

- Предимствата, които аз намирам и които се отнасят за мен са няколко. 

  •   На първо място за мен лично е безплатното и неограничено паркиране в платените сини и зелени зони.  Моята месторабота е в центъра на града в синя зона и до преди да си взема електрически автомобил, постоянно мислих колко време ще ми трябва, за да знам колко време да отбележа на талончето или да пусна платен смс. В други случаи пък минават двата часа които имаш право на паркиране, пък на теб ти трябват поне още един два и ти се налага или да седиш при автомобила и да изчакаш известно време докато успееш да заплатиш нов час или да го преместиш.

 

  • На второ място нареждам ниската цена за придвижване. Всеки вижда какви са цените на горивата по бензиностанциите. 

Давам кратък пример. Изминаването на 100км градско с дизелов автомобил от класа на моето електрическо Peugeot е-208, би коствало около 7 литра на 100км или 17,50 лв.  При зареждане на електрически автомобил на публични зарядни станции, където цената на КW e 0,90 лв. при разход 16kw за 100км това се равнява на 14,40лв. В домашни условия цената е още по-изгодна. Зареждам на цена от 0,20лв на KW - това прави 3,20 лв. за 100км. Така разходът ми на месец за 1500км е 48 лв. Разбира се, трябва да имаш условията за това. Аз съм си монтирал зарядна станция, българско производство за 1150лв на монофазен ток с мощност 7,4kw на час. Това прави зареждането на батерията възможно в рамките на 4-5 часа. Тук е момента да кажа, че аз правя с едно зареждане на батерията около 250км градско, без пестене. Карам на климатик летните дни и на парно зимните. Обикновено зареждам батерията на около 3-4 дни веднъж, когато тя достигне около 20%.

              За мен това са двете най-важни предимства на електрическите автомобили, както и тишината в купето. Също така, удобството сутрин да запалиш колата и да тръгнеш веднага, без да чакаш да загрява двигателят. Още едно предимство е и липсата на обслужване на масла и филтри., коеот си е доста голям плюс. Всичко това спестява около 500лв. на година. Друго предимство е, че си освободен от годишен данък което също пести пари. 

Обобщено: Безплатни зони за паркиране, евтино придвижване, без обслужване и смяна на масла и филтри, без годишен данък, тръгване без да чакаш да загрява двигателят и тишината в купето.

- Като известен недостатък от моя опит мога единствено да отбележа малкия пробег при извънградско шофиране, около 150км при скорост от 130км/ч и до двама души в купето. Също така, свободата да тръгнеш и да пътуваш без да правиш план къде ще спираш да зареждаш, дали до станцията ще ти стигне батерията при дадена скорост, ще има ли чакащи на. станциите, колко ще са, ще работят ли всички, коя апликация е за тази станция и всякакви такива сложнотии, които трябва да се оправят в бъдеще. Това ще улесни извънградско пътуването с електрически автомобили. На този етап предпочитам да пътувам с конвенционален двигател, извън града. Ще изчакам докато направят достатъчно големи батерии за пробег, от около 600км със скорост от 140-150км/ч, без ограничение на багаж и използване на климатик или парно.

2. Какво Ви накара да изберете електрически автомобил с марка PEUGEOT и кой модел избрахте?

- Честно казано, г-н.Калоян Кутин е факторът, които ме накара да мина на електрическо PEUGEOT.  Той е и човекът заради, който през всичките години сме взимали различни модели на марката.  Но конкретно за електрическото ми PEUGEOT, той ни покани на тест-драйв, след което ми бяха нужни само няколко дни, за да стигнем до покупка. 

 

Самият автомобил е направен изключително добре. Просто, като седнеш на шофьорското място всичко е перфектно направено. Изпитваш истинско удоволствие от шофирането и  е много забавен за управление. Страшно много ми допада малкият спортен волан. За първи път карах Peugeot 308 преди доста години с подобен волан и много ми хареса още тогава. 

3. Къде предпочитате да използвате Вашия автомобил, в града или извън него?

- Определено в града. Излизал съм извънградско два пъти с него, но изпитвам известен дискомфорт да мисля къде да зареждам, ще работи ли станцията или пак ще е забила, ще има ли чакащи преди мен и колко ще са, да се налага да поддържам скорост от 80-90 по магистрала, за да мога да стигна до място за зареждане, това определено не е за мен. 

4. Необходимо ли е да планирате по различен начин Вашето пътуване с този тип автомобил, спрямо автомобил с конвенционален двигател?

- Определено се налага., заради причините, които споменах в предишните си отговори.

5. Основен или втори автомобил за Вас е електрическият?

 - За градска среда - да, за извънградска, все още - не.

6. По-ниски ли са разходите за електрически автомобил според Вас?

Определено! Много обичам да казвам на моите приятели, че притежаването на електрически автомобил пести пари. 

7. Доставя ли Ви удоволствие при шофиране Вашият електрически автомобил?

- Отговорът на този въпрос за мен не се крие във вида задвижване, а в инженерната мисъл, вложена в автомобилите на марката. Смея да твърдя, че инженерите на PEUGEOT правят автомобили, които доставят наслада и удоволствие от шофирането, без значение от вида на задвижването.