ОТБОРЪТ НА PEUGEOT ШАМПИОН НА ДАКАР

Отборът на Peugeot - шампион на Дакар

Зае всички места на подиума

Забележителен успех за PEUGEOT 3008DKR с първо, второ и трето място на Рали Дакар 2017
Изцяло новите автомобили PEUGEOT 3008 DKR на Петерхансел/Котре, Льоб/Елена и Депре/Кастера приключиха 9000-те километра на Рали Дакар 2017 през Парагвай, Боливия и Аржентина , като финишираха на челните три места и окупираха подиума в Буенос Айрес, Аржентина. С класиране на първо, второ и трето място в последния етап на ралито, Peugeot прибави нова победа към вече извоювани пет в най-известното кроскънтри рали. Това съвпадна идеално с лансирането на новото Peugeot 3008 в целия свят.

Червено, бяло и синьо
30 години след първия си успех на Рали Дакар през 1987 година, Peugeot направи нова демонстрация на уменията си с убедителен финал на първа, втора и трета позиция в тазгодишното събитие в Южна  Америка. Петерхансел/Котре, най-успешният екип в историята на състезанието, издигна френското знаме високо и гордо. Той преодоля предизвикателствата на тазгодишния маршрут, включителнокаране на висока надморска височина, трудна навигация и ужасяващо време, управлявайки PEUGEOT 3008 DKR. Дакар 2017 се оказа драматично и оспорвано състезание, с множество промени на лидерството и изключително малки разлики във времената от началото до финала.

Нов рекорд за Стефан, Мосю Дакар, Петерхансел
Казват, че числото 13 носи лош късмет, но Стефан Петерхансел едва ли ще се съгласи с тази теория, след  като подобри собствения си рекорд и записа ново постижение на Рали Дакар с нова и общо 13-та победа (шест на две колела и седем на четири). Стефан Петерхансел и Жан-Пол Котре направиха почти перфектно каране и отчетоха своя седми общ успех, което доведе до регистрирането на нов рекорд за Котре при навигаторите.

Шампиони, които се учат бързо
Себастиан Льоб/Даниел Елена демонстрираха впечатляващ прогрес в едва второто си участие на Рали Дакар. Освен това, те бяха най-бързият екипаж, като комбинираха майсторство в определянето на състезателен ритъм и навигационни умения. Шансовете им за успех обаче пострадаха сериозно в четвъртия ден, когато в резултат на проблем с двигателя, те загубиха 26 минути – жестоко решаващи на финала. Тандемът завърши на второ място в крайното класиране за втора поредна година и регистрира най-бърза време в пет от десет етапа.
 
ДАКАР 2017 – ФИНАЛЕН ЕТАП
14 януари 2017 г.

Първи подиум на четири колела
След като финишира седми в общото класиране през 2016 г., Сирил Депре и Давид Кастера споделиха успеха на подиума на Рали Дакар за първи път с машина на четири колела, след като преди това имаха съответно по пет и три победи при мотоциклетите. Екипажът с N°307 на PEUGEOT 3008 DKR записа и първото си най-добро етапно време с автомобил, като дори бяха на челната позиция във временното класиране в края на четвъртия ден, след един от най-трудните етапи на Дакар 2017, което подсказва, че френският тандем има още много какво да покаже.

Злощастно ранно отпадане
След като демонстрира отново своята скорост, Сайнц/Круз не успяха да завършат рали Дакар в момент, в който бяха  на път да заемат лидерската позиция. Щетите, в резултат на многократното преобъщане на кола N°304 в четвъртия етап, се оказаха прекалено сериозни за поправка от страна на механиците в регламентираното време и испанците бяха принудени да се откажат в бивака в Тупица.

Достоен наследник
PEUGEOT 3008 DKR успешно наследи миналогодишния победител в ралито – PEUGEOT 2008 DKR, и веднага остави своя отпечатък в най-тежкото кроскънтри рали в света. Автомобилът с две задвижващи колела се пребори със своите 4х4 конкуренти и разкри качествата на техническата конфигурация избрана от отбор Peugeot Total. Въпреки неблагоприятните промени в правилата, работата по двигателя и окачването на колата работа се отплати. Освен това, външната конструкция, която е взета от Peugeot 3008 SUV, даде възможност да се разработи един аеродинамичен пакет, с преимущество при движение с високи скорости.

Категоричен рекорд за Дакар
Финиширането на първа, втора и трета позиция на отбор Peugeot в изданието 2017-та година на ралито е поредният успех в дългия списък на марката. Това е общо шестата победа на Peugeot и втората с три челни места за седем участници.
История на успехите на PEUGEOT в Дакар:
1987: 1st, Vatanen/Giroux (205 T16 Grand Raid)
1988: 1st, Kankkunen/Piironen (205 T16 Grand Raid)
1989: 1st and 2nd, Vatanen/Berglund (405 T16 Grand Raid) and Ickx/Tarin (405 T16 Grand Raid)
1990: 1st, 2nd and 3rd, Vatanen/Berglund (405 T16 Grand Raid),
Waldegard/Fenouil (405 T16 Grand Raid) and Ambrosino/Baumgartner (205 T16 Grand Raid) 2016: 1st, Peterhansel/Cottret (2008DKR)
2017: 1st, 2nd and 3rd, Peterhansel/Cottret, Loeb/Elena and Despres/Castera (3008DKR)