Пренаписва правилата на динамиката

Двигатели

PEUGEOT Sport Engeneered

ДВИГАТЕЛ С ВЪТРЕШНО ГОРЕНЕ -  100% ОТ PEUGEOT SPORT

PEUGEOT Sport се възползва от своя опит в състезанията за издръжливост (PEUGEOT 908 с двигатели V12 и V8) и от опита на PSA Motorsport в Световния рали шампионат на FIA (четирицилиндров двигател), за да създаде нов 2,6-литров двигател V6 с 90-градусова конфигурация и с двоен турбокомпресор. Разположен зад водача, този силов агрегат с мощност 500 kW / 680 к.с. ще закове везните на 165 кг и ще задвижва задните колела. Роботизираната секвенциална скоростна кутия (плюс задна предавка) ще бъде контролирана чрез пера на волана, а разработената от PEUGEOT Sport спирачна система „brake-by-wire“ също ще бъде управлявана по електронен път. Оптималното управление на енергията, както при ускоряване, така и при възстановяване на енергията (ограничено от регламентите на 200 kW), ще бъде от ключово значение за производителността и ефективността на автомобила.

ЕЛЕКТРИЧЕСКИ МОТОРЕН СПОРТ ПОД КАПАКА

Създаденият от PEUGEOT Sport предно монтиран мотор-генератор с мощност 200W ще задвижва предните колела и ще се възползва от опита на екипа в разработването на електрически мотори и управляващи системи за серийните автомобили.  Моторът-генератор ще бъде оборудван с олекотена, високоефективна едностепенна трансмисия и инвертор от последно поколение за прехвърляне на мощността на батерията към мотора. Той ще има капацитета да използва незабавно цялата енергия, налична в батерията, благодарение на стратегиите на системата за управление на енергията на силовия агрегат. Опитът на PSA Motorsport в Световния рали шампионат и Формула E ще допринесе за разработването на софтуера, използван за управление на компютърните и енергийните системи (възстановяване на енергията при спиране, мощност при ускорение, анти-лаг система, намален разход на гориво).

Силовият агрегат

Peugeot Hybrid4 500 kW

Въпреки че двигателят с вътрешно горене доставя 500 kW (680 к.с.), а моторът-генератор е с мощност 200 kW (272 к.с.), регламентите определят максимална мощност от само 500 kW по време на състезания.За да се адаптира към различните ситуации в състезанията, силовият агрегат LMH функционира по следния начин:

  • регламентите забраняват използването на електрическа енергия под 120 км/ч, така че моторът-генератор се включва само след достигане на тази скорост. Автомобилът трябва да потегли от спряло положение само с мощността на своя двигател с вътрешно горене,
  • при пълна мощност мощността на двигателя V6 с двоен турбокомпресор е ограничена до 300 kW (408 к.с.) и е регулирана като функция на мощността, доставяна от генератора с мощност 200 kW, която е пряко зависима от нивото на батерията,
  • когато генераторът се използва, автомобилът автоматично превключва на четириколесно задвижване, като по този начин променя управляемостта си — например в завои с висока скорост,
  • когато батерията с висока плътност е изтощена, двигателят с вътрешно горене се връща към мощността от 500 kW (680 к.с.) и трансмисията се връща към задвижване на задните колела. По време на състезания батерията ще бъде напълно заредена преди старта с помощта на включено в електрическата мрежа plug-in хибридно зарядно устройство. След излизането на пистата, батерията ще функционира напълно независимо и ще се зарежда само от системата за възстановяване на кинетичната енергия при спиране.

Както се изисква от регламентите, хиперавтомобилът ще бъде оборудван със специфични сензори за наблюдение и предаване на нивата на мощност, измерени на всичките четири колела. Данните ще се предават към FIA в реално време, за да се гарантира максималната мощност, определена от баланса на производителността (BoP).